25 lip 2017

Czas zbiorów

Dziś na tapetę wchodzą ogórki. Co prawda, zbieramy je już od dwóch tygodni ale teraz zrobiliśmy grubsze zapasy na zimę. Na zdjęciu ogóreczki pokrojone w kostkę, przeznaczone do mrożenia, nadające się na szybką zupę.

Koreczki w occie z przyprawą do szaszłyków :

Tradycyjne ogórki w occie :

Ogórki zaprawione do kiszenia :

Najlepszymi pojemnikami do kiszenia kapusty czy ogórków są dębowe beczki ale, że to jest dosyć spory wydatek, można je śmiało zastąpić słoikami lub kamionkowymi beczkami. Pamiętam, jak dawno ( naprawdę dawno temu :)))) ) w takiej dębowej stu litrowej beczce deptano kapustę. TAK! Deptano! Byłam wtedy jeszcze dzieckiem. Dziadek ubierał do tego celu przeznaczone czyste gumiaki, domownicy dokładali uszatkowaną kapustę i doprawiali. Na koniec przykrywano czystą gazą, dociskano kapustę wyparzoną deseczką, a na nią dawano wyparzony granitowy kamień. Z boku beczki była dziurka na odprowadzenie nadmiaru soku. I co ? Ano kisiło się, a zimą było co jeść. :)