30 sty 2022

Ciasto z masą serową

 Postanowiłam dziś dodać dwa przepisy, żeby znów nie być, aż tak bardzo w tyle z postami. Co prawda, to mam na komputerze kilka roboczych wpisów, jednak muszę je dopracować. 

Oto drugi smakołyk z serem:


Ciasto I:

- 5 jaj

- 3/4 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 1 łyżeczka proszku

Zachować kolejność wykonywania ciasta jak w biszkopcie. Wylać na blachę z pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni - 30min.

Ciasto II:

- 4 jaja

- 1/2 szkl cukru

- 1/2 szkl mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka proszku

Wykonać tak samo jak wyżej.

Masa budyniowa:

- 4 szkl mleka

- 4 budynie waniliowe

- 1 łyżka kakao

- 500 g margaryny

- 2 łyżki cukru

Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia. Margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.

Masa serowa:

- 500g serka homogenizowanego

- 2 galaretki cytrynowe

- 1 łyżka żelatyny

Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 i 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić i połączyć z serkami.

Dodatkowo:

- 1 puszka ananasa

Przełożenie ciasta:

Na jasny biszkopt dać masę budyniową. Ciasto brązowe kroimy w paski i te paski układamy w odstępach na masie budyniowej (czyli wyjdzie połowa pasków na tej części). W te odstępy dajemy masę serową, a na tę masę dajemy kawałki ananasa.

Kolejna warstwa wygląda tak samo, z tą różnicą, że na pasek biszkoptu przygodzi masa serowa, a na wcześniejszą masę wchodzi biszkopt. W tej części nie dajemy ananasa.

Żeby ładnie zakończyć ciasto, możemy dać ubitą śmietanę z żelatyną albo.....

Masa różowa:

- 2 śmietany 30% ( każda po 200g)

- 1 galaretka różowa

- 1 śmietana w proszku

- 1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić z galaretką w ...około 1/2  szkl wrzącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić z tą w proszku, dodać galaretkę, wymieszać i polać ciasto.

Smacznego :)

Pracochłonne ale pyszne. Polecam :)

A na dokładkę zdjęcie z ciastek, których wygląd odpatrzyłam gdzieś z internetu. Ciastka wyglądają pięknie. Robiłam je z własnego przepisu na ciastka kruche. Smak nie był powalający, za to wygląd - TAK :)



Serowy z gruszkami



Ciasto:

- 12 dag mąki

- 6 dag masła

- 5 dag cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód tortownicy. Tortownica średniej wielkości, wyłożona pergaminem. Ciasto na blaszce przekłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 20 min w 200 stopni. Wystudzić.

Masa serowa:

- 50 dag białego sera

- 12 dag cukru ( daję na ''oko' 'więcej bo lubię słodkie)

- trochę soku z cytryny

- 3 łyżki żelatyny

- 1 większa puszka gruszek w syropie

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Do niej dolać 1/2 szklanki syropu z gruszek. Ser z cukrem i cytryną zmiksować na gadką masę blenderem albo mikserem z nożem do ''truskawek'', dorzucić kilka kawałków gruszek i ponownie zmiksować. Do gotowej masy przelać syrop z żelatyną i wymieszać wkrętkami do ubijania piany.

Na wystudzone ciasto wyłożyć pozostałe gruszki. Na gruszki dać serową masę i wstawić do schłodzenia.

Pianka:

- 2 śmietany 30% ( każda po 200g)

- 1 śmietana w proszku 

- cukier puder - tyle ile ktoś lubi

- 4 kopiate łyżki galaretki - u mnie malinowa

Galaretki rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody i przestudzić.

Śmietany ubić razem z tą w proszku, dodać puder ciągle ubijając. Wlać chłodną galaretkę. Wymieszać. Wylać na masę serową. Schłodzić.

Smacznego :)

Ciasto jest pyszne, delikatne i efektowne :) Polecam :)