Postanowiłam dziś dodać dwa przepisy, żeby znów nie być, aż tak bardzo w tyle z postami. Co prawda, to mam na komputerze kilka roboczych wpisów, jednak muszę je dopracować.
Oto drugi smakołyk z serem:
Ciasto I:
- 5 jaj
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku
Zachować kolejność wykonywania ciasta jak w biszkopcie. Wylać na blachę z pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni - 30min.
Ciasto II:
- 4 jaja
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku
Wykonać tak samo jak wyżej.
Masa budyniowa:
- 4 szkl mleka
- 4 budynie waniliowe
- 1 łyżka kakao
- 500 g margaryny
- 2 łyżki cukru
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia. Margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.
Masa serowa:
- 500g serka homogenizowanego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka żelatyny
Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 i 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić i połączyć z serkami.
Dodatkowo:
- 1 puszka ananasa
Przełożenie ciasta:
Na jasny biszkopt dać masę budyniową. Ciasto brązowe kroimy w paski i te paski układamy w odstępach na masie budyniowej (czyli wyjdzie połowa pasków na tej części). W te odstępy dajemy masę serową, a na tę masę dajemy kawałki ananasa.
Kolejna warstwa wygląda tak samo, z tą różnicą, że na pasek biszkoptu przygodzi masa serowa, a na wcześniejszą masę wchodzi biszkopt. W tej części nie dajemy ananasa.
Żeby ładnie zakończyć ciasto, możemy dać ubitą śmietanę z żelatyną albo.....
Masa różowa:
- 2 śmietany 30% ( każda po 200g)
- 1 galaretka różowa
- 1 śmietana w proszku
- 1 łyżka żelatyny
Żelatynę rozpuścić z galaretką w ...około 1/2 szkl wrzącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić z tą w proszku, dodać galaretkę, wymieszać i polać ciasto.
Smacznego :)
Pracochłonne ale pyszne. Polecam :)
A na dokładkę zdjęcie z ciastek, których wygląd odpatrzyłam gdzieś z internetu. Ciastka wyglądają pięknie. Robiłam je z własnego przepisu na ciastka kruche. Smak nie był powalający, za to wygląd - TAK :)