12 maj 2020

Ciacho



- 1 szkl cukru
- 5 jaj
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku
- 8 kopiatych łyżek mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki oleju

Kolejność wykonywania jak w biszkopcie, czyli ubić białka, dosypywać cukry ciągle ubijając, później dodawać mąki z proszkiem, a na końcu dodać wodę i olej. Porządnie wymieszać. Piec około 25 min w 180°C

- 1 kg jabłek
- 1/2 szkl wody
- 2 budynie śmietankowe

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Ugotować w wodzie. Ostudzić, odcisnąć z powstałego soku ( u mnie wyszło około 1/2 litra - może to zależeć od soczystości jabłek). SOK ZOSTAWIĆ!!! Na upieczone ciasto wyłożyć odciśnięte jabłka. W powstałym soku ugotować budynie i gorące ''rozciągnąć'' po jabłkach. Budyń jest gęsty i dlatego są trudności z rozprowadzeniem.

- 2 białka
- 15 dag kokosu
- 1/2 szkl cukru

Białka ubić z cukrem, dodać kokos i wymieszać. Rozprowadzić po wierzchu i zapiekać do zrumienienia.

Ciasto jest mięciutkie i pyszne.

Smacznego :)