31 maj 2020

Ciacho


Cisto pochodzi z internetu. Niestety nie wiem z jakiej strony. Robiłam je kilka razy, co jest oznaką, że smakuje. :)

Milky Way
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki oleju
Ciasto robić jak biszkopt, czyli z białek ubić pianę, dosypać cukier ciągle ubijając. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka oraz olej ciągle jeszcze ubijając na wysokich obrotach. Zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo wsypywać sypkie składniki ( mąki, proszek, kakao ) mieszając. Ciasto wylać na blachę 25 x 30 - wyłożoną pergaminem i piec w 180° C. Po wystudzeniu przekroić.

Masa:
- 2 szklanki mleka w proszku ( kopiate)
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru PUDRU ( nie dawać ziarnistego, bo będzie chrupać)
- 350 g masła
Mleko w płynie ugotować i wystudzić ( chodzi o to, żeby nie dawać do masy surowego mleka).
Masło utrzeć z cukrem PUDREM, dodać 1 szklankę mleka w proszku i ucierać dalej. Dodać zimne mleko, cały czas ucierając dodać drugą szklankę mleka w proszku. Gotową masą przełożyć ciasto.

Polewa:
- 1 czekolada mleczna
- 1 czekolada gorzka
- około 8 dag masła
Czekolady połamać na kawałki i roztopić z masłem w rondelku, na małym ogniu ciągle mieszając. Rozsmarować po wierzchu.
Uwaga !

Gdyby ktoś chciał zastosować tradycyjną polewę, to powiem szczerze: ... do tej wersji ciasta lepiej smakuje polewa z topionych czekolad.
Ciasto smakuje jak mleczna kanapka.
 Smacznego :)


-