Znajdziecie tu głównie prace szydełkowe i na drutach, fotorelacje ze spacerów i upraw warzyw, przepisy ciast i ciasteczek.
21 cze 2020
Z truskawkami
Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku
- cukier waniliowy
Zrobić biszkopt zachowując kolejność wykonywania. Piec w 180° C.
Masa:
- 1/2 słodkiego mleka
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie, Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać roztrzepany budyń i ugotować. Kostkę masła utrzeć, dodając wystudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa truskawkowa:
- 1 litr zmiksowanych truskawek ( świeżych lub mrożonych) - ja miałam mrożone
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Na wierzch można wylać galaretkę o dowolnym smaku. Ja pominęłam tę czynność.
UWAGA:
Jeśli chcecie mieć twardszą polewę truskawkową, to dodatkowo można dać 1 łyżkę żelatyny do truskawek. Ja tak zrobiłam.
Ciasto jest smaczne i miękkie. Polecam :)
Jeszcze raz ...
Tak zasmakowały ciastka na ziemniakach, że ciągle je robię. Są niesamowicie mięciutkie i znikają w zastraszającym tempie :) Przepis pochodzi z internetu. Nie wiem z jakiej strony.
- 250 g gotowanych i zgniecionych praską ziemniaków
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 450 g mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
Miód wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać cukier, aby się nieco rozpuścił. Uważać, aby się nie skarmelizował ! Dodać masło i zgniecione ziemniaki. Wszystko zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodać mąkę, przyprawę, sodę, jajo, kakao i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać foremką. Piec na blaszce z pergaminem 160° C około 10 min.
UWAGA!
Jakby kogoś podkusiło i chciał ominąć miksowanie, to będzie miał ciastka z kawałkami karmelu, ponieważ zawsze jakieś twarde okruchy zostają.
Smacznego :)
Kwiaty na balkonie:
Na polu mam jarmuż z zeszłego roku i jeden krzaczek zaczął kwitnąć.
Dwa tygodnie temu, tak wyglądały ziemniaki.
Teraz, po tych deszczach, nie wiem jaka jest sytuacja na polu. Podlane jest, to na pewno, tylko czy znów w drugą stronę nie szkodzi? Susza niedobra, za dużo deszczu na polach uprawnych też nie jest dobrze. Wszędzie potrzebny jest umiar :)
U nas drzewo czereśniowe jest jadłodajnią i nie tylko na wynos. Ledwo pokazały się owoce, a już całe stada ptaków obsiadały gałęzie. Dwa dni i drzewo puste! To znaczy, zostały liście :) Mam nadzieję, że się najadły do syta i na drugim drzewie pozwolą nam coś zerwać.
- 250 g gotowanych i zgniecionych praską ziemniaków
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 450 g mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
Miód wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać cukier, aby się nieco rozpuścił. Uważać, aby się nie skarmelizował ! Dodać masło i zgniecione ziemniaki. Wszystko zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodać mąkę, przyprawę, sodę, jajo, kakao i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać foremką. Piec na blaszce z pergaminem 160° C około 10 min.
UWAGA!
Jakby kogoś podkusiło i chciał ominąć miksowanie, to będzie miał ciastka z kawałkami karmelu, ponieważ zawsze jakieś twarde okruchy zostają.
Smacznego :)
Kwiaty na balkonie:
Na polu mam jarmuż z zeszłego roku i jeden krzaczek zaczął kwitnąć.
Teraz, po tych deszczach, nie wiem jaka jest sytuacja na polu. Podlane jest, to na pewno, tylko czy znów w drugą stronę nie szkodzi? Susza niedobra, za dużo deszczu na polach uprawnych też nie jest dobrze. Wszędzie potrzebny jest umiar :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)