12 kwi 2020

Drożdżówki


Rogaliki są z powidłami.


''Pierożki'' są z serkiem szczypiorkowym. Wycinane szklanką i składane na pół.

- 1 kg mąki pszennej
- około 3 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 250 ml mleka - ciepłego
- 10 dag masła roztopionego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jaja

Dodatkowo:
- około łyżeczki roztopionego masła do smarowania ciasta
- dżem lub powidła jako nadzienie
- żółtko do smarowania rogalików po wierzchu

Rozczyn:
Do drożdży dodajemy trochę mąki i trochę cukru. To zalewamy ciepłym mlekiem - około 50 ml. Dokładnie mieszamy, nakrywamy garnuszek ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Tak przygotowany i wyrośnięty rozczyn łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Najlepiej żeby w kuchni było ciepło, wtedy ciasto szybciej rośnie. Trwa to przeważnie około godziny. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej wałkujemy koło i tniemy na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy roztopionym masłem, na to dajemy dżem i zwijamy w rogaliki. Kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i zostawiamy około 30 min. (pod ściereczką) do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy żółtkiem. Pieczemy około 15 min w 180 °C.

Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Pycha!