22 lis 2020

Jabłkowo orzechowy

 Mam sporo ulubionych ciast, które często powracają na stół, ale najczęściej robię ciasta z nowych, nie sprawdzonych przeze mnie przepisów, w poszukiwaniu nowych smaków. Takim ciekawym smakiem jest to ciasto: 


Połączenie biszkoptu orzechowego, jabłek, masy i ciasta drożdżowego, to coś, co daje przyjemność kubkom smakowym.

Przepis pochodzi z książki: PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI 100 NOWYCH CIAST.

Ciasto jabłkowe

- 1 kg jabłek ( u mnie szara reneta)

- 4 żółtka

- 15 dag margaryny

- 30 dag mąki pszennej

- 1 łyżka cukru pudru

- 4 dag drożdży

- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1-2 łyżki bułki tartej

- szczypta soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę ( u mnie 20x35), rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka ( ja odcisnęłam nadmiar soku), posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta ( najlepiej rozwałkować na kształt blachy). Upiec.

Biszkopty orzechowe:

Przepis podam na jedno ciasto, ale trzeba upiec DWA.

- 4 jaja

- 4 łyżki zmielonych orzechów

- 3 łyżki bułki tartej

- 4 łyżki cukru kryształu

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180°C około 30 min.

Masa:

- 1/2 litra mleka

- 2 budynie śmietankowe

- 25 dag masła

- cukier puder o maku

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt orzechowy -  połowa masy - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa i na wierzch może być kokos. 

Ciasto jest pyszne, lekkie i mało słodkie.

Polecam:)




Czekoladowa Zefiryna

 


- 25 mąki pszennej

- 15 dag cukru pudru

- 15 dag masła

- 2 żółtka

- 2 płaskie łyżeczki proszku ( ja dałam kopiate, z tej racji, że nie dałam tego poniżej)

- 1/3 łyżeczki amoniaki ( nie dałam )

Z tych składników wyrobić ciasto. Jeśli u Was też będzie dosyć suche, to dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Ciasto wyłożyć na spód i boki blaszki. Tak jest podane w przepisie, ale ja, jak zwykle, odbiegłam od wytycznych i dałam ciasto tylko na spód. Nie żałuję, bo wyszło ok. Oczywiście blachę wyłożyłam papierem.

- 16 średnich jabłek ( według mnie za dużo i obrałam 12 małych, ale jak kto chce)

- 1 litr mleka

- 4 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru

- 2 - 3  łyżki cukru

- 2 cukry waniliowe

- 1 mały słoik twardej marmolady ( u mnie wyszło mniej i zamiast marmolady dałam powidła śliwkowe)

Jabłka obrać, przekroić na połówki wydrążyć gniazda i układać na surowym cieście. Środki wypełnić marmoladą. Z mleka, cukrów i budyniu ugotować budyń. Ciepłym zalać jabłka. Piec ciasto około 70 min.

Śmietana:

- 1/2 litra śmietany kremówki

- 3 łyżeczki żelatyny

- cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, a na końcu letnią żelatynę. Śmietanę rozprowadzić na wierzchu upieczonego i wychłodzonego ciasta. Gdy zastygnie polać czekoladową polewą. Ja roztopiłam tylko trochę czekolady, dlatego u mnie nie wygląda czekoladowo.

Ciasto jest dosyć ciężkie, raczej mało słodkie, ale wybornie smakuje.

Polecam :)


Sękaczek

To ciasto jest mocno jabłkowe, średnio słodkie i wbrew pozorom bardzo mięciutkie, ponieważ masa jabłkowa doskonale nasącza kruche blaty. 
Użyłam 3 rodzaje jabłek, w tym reneta szara. Blacha 30 x 25. 

Przepis pochodzi z książki: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI.



Ciasto kruche:
- 35 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 12 dag cukru kryształu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem wyrobić i podzielić na 3 placki. Każdy upiec w temp. 200-220° C do zrumienienia.

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 galaretki żółte
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć pod przykryciem 10 min. ( ja nie przykrywałam). Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.

Masa orzechowa:
- 18 dag posiekanych orzechów
- 18 dag cukru kryształu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i lekko zagotować.

Przełożenie placka:
Ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - masa orzechowa.
W przepisie nie podano, ale ja przekładałam cisto gorącymi masami.