6 sie 2019

Dolina Będkowska

Piękne miejsce do zwiedzania pieszo lub rowerem.
Dolina  miejscami ma charakter skalistego wąwozu, przechodzącego w łagodne stoki porośnięte lasem. Teren pełen krasowych wzniesień i jaskiń. Dla ludzi lubiących wspinaczkę jest mnóstwo skał np: Sokolica, Dupa Słonia, Skała z bluszczem, Czarcie Wrota, Brandysowa ... Dla spacerowiczów i rowerzystów jest dobrze przystosowana droga asfaltowa, z której można podziwiać nie tylko otaczająca przyrodę ale również ciekawe zabudowania i kapliczki. Godny uwagi jest kaskadowy wodospad Szum. Co tu dużo pisać, lepiej zobaczyć na własne oczy, bo warto!





















Lekkie, efektowne i pyszne.


Ciasto pochodzi z czeluści internetowej. Nie wiem z jakiej strony, ponieważ mam dużo wydrukowanych przepisów, czekających na sprawdzenie przez moje podniebienie. :))) Ten przepis jest pewny i robiony już kilkakrotnie. Ja tylko dodałam własny pomysł na zdobienie - czyli te rowki.

Ciasto:
- W oryginalnym przepisie były ciastka biszkoptowe, ja zrobiłam biszkopt z 6 jaj i przecięłam na pół. Oba blaty nasączyć kawą rozpuszczalną.

Masa:
- 50 dag serka mascarpone
- 2 szklanki mleka
- 2 śmietany w proszku do usztywniania -śnieżki
- 4 łyżki cappuccino
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Mleko zagotować i rozpuścić w nim kawy, ostudzić. Dodać śnieżki i ubijać tak, jak podano na opakowaniu.  Żelatynę wymieszać w 3/4 szklanki gorącej wody. Osobno mascarpone zmiksować z cukrem i dodać do ubitego mleka. Lekko ciepłą żelatynę dodawać do masy i mieszać. Wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim blatem, a na wierzch wyłożyć piankę cytrynową.

Pianka:
- 500 ml śmietany kremówki
- galaretka cytrynowa
- 3 lub 4 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić z pudrem i dodać letnią galaretkę. Wymieszać.
Wzorek na piance można zrobić widelcem albo specjalnym, przeznaczonym do tego celu,
ząbkowanym plastykiem.
Ciasto nie jest przesłodzone, można by rzec, że umiarkowanie słodkie. Pycha!