Ostatnio robiłam biszkopt z kremem karpatkowym, truskawkami i galaretką. Uczta dla podniebienia była na balkonie w otoczeniu kwiatów :)
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( raczej płaska )
Białka ubić. Pod koniec ubijania, stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i wymieszać. Później stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem, cały czas mieszając. Piec w temp około 160 stopni. Ostudzić.
Masa :
1/2 l mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
kostka masła
Odlać trochę mleka i w nim rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do wrzątku wlewać mąki i zagotować. Ostudzić. Utrzeć masło do '' puszystości'' ( można dać pół margaryny i pół masła ) i dodawać stopniowo zimny budyń .... oczywiście cały czas ucierając.
Masę wyłożyć na biszkopt. Powkładać truskawki do masy i zalać galaretką. U mnie kupiona galaretka z pianką.
Smacznego :)