21 lis 2017

Smakowity

Dostałam od koleżanki przepis na przepyszne ciasto. Troszkę go zmodyfikowałam, bo nie chciałam robić biszkoptu z racji takiej, że trwało by to dłużej, a chciałam mieć JUŻ do kawy :) Dołożyłam galaretkę i wyszło równie doskonałe jak w pierwotnej wersji.
Na dno blaszki  ( zamiast biszkoptu z 4 jaj ) wyłożyłam herbatniki.
- 6 kopiatych łyżek wiórek kokosowych uprażyłam na jasny kolor, na suchej patelni, ostudziłam
- 2 białe czekolady starłam na dużych oczkach
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuściłam w 4 łyżkach gorącej wody, ostudziłam
-  pół litra śmietany 30% i  2 śnieżki ubiłam na sztywno
Do ubitej śmietany dodawałam stopniowo : czekoladę, kokos, pół szklanki adwokata i żelatynę. Wyłożyłam na ciastka, dałam do chłodzenia. Gdy było utwardzone, wylałam na wierzch  2 cytrynowe galaretki. Po utwardzeniu, posypałam startą gorzką czekoladą.
Możecie wierzyć na słowo - smak doskonały! Zwłaszcza jak ktoś lubi kokos.
Moje spostrzeżenia ...
W oryginalnej wersji, była niepełna szklanka ajerkoniaku ale śmiało można go pominąć, wtedy będzie typowe ciasto, nadające się dla dzieci.
Smacznego !