26 lis 2018

Na biszkopcie

Mam jeszcze sporo jabłek, dlatego często coś z nich robię. Tym razem padło na takie ciasto :


Smakuje tak, jak wygląda :))) Jeśli ktoś ma ochotę zrobić, to podaję przepis.

Biszkopt:
- 5 jaj
- 6 łyżek mąki ( raczej kopiatych )
- 1 łyżeczka proszku
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka octu - mieszamy go z żółtkami
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z octem. Mieszać wsypując mąkę z proszkiem. Upiec i ostudzić.

Masa z jabłek:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- 1 łyżka żelatyny
- cukier według uznania
- cynamon
Obrane i pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem. Ściągnąć z pieca i wsypać galaretkę z żelatyną oraz cynamon. Porządnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.

Krem:
- 1/2 l mleka
- budyń śmietankowy
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 szkl. cukru pudru
Ugotować budyń na mleku i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem i dodawać po troszku budyń - ciągle ucierając. Masę wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową. Udekorować startą czekoladą.