8 lut 2021

Kokosowo - orzechowy




 Placek kokosowo - orzechowy z masą


Ciasto kruche:

- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag margaryny
- 8 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany

Zarobić ciasto. Piec około 20 min. w temp. 160-170°C.

Biszkopt orzechowy:

- 5 jaj
- 20 dkg orzechów zmielonych
- 10 dag cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku
- 2 łyżki bułki tartej

Robić jak biszkopt, czyli zachować kolejność. Na końcu dosypać bułkę tartą. Piec około 30 min. w temp. 170°C.

Placek kokosowy:

- 6 białek
- 1 szkl. cukru kryształu
- 20 dag kokosu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić sztywną pianę z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, kokos, proszek i mąkę. Piec około 20 min. w temp. 180°C.

Masa jabłkowa:

- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cukru kryształu( ja dałam dużo więcej )
- 1 czerwona galaretka ( ja dałam 1 i 1/2 truskawkową)
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach, dodać cukier i usmażyć. Pod koniec smażenia, dodać suchą galaretkę, dobrze wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

Krem budyniowy:

- 1/2 litra mleka
- 2 budynie śmietankowe ( ja dałam malinowe)
- cukier waniliowy
- cukier kryształ do smaku
- 1 kostka masła
Z mleka, budyniu i cukrów ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.

Przełożenie placka:

Placek kruchy - masa jabłkowa - placek orzechowy - masa budyniowa - placek kokosowy - po wierzchu można polać polewą czekoladową.

I najważniejsze... Ciasto pochodzi z książki : 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI.