14 sie 2019

Ciacho

Były porzeczki na krzaczku, to znalazł się przepis na ciasto.


Ciasto:
- 25 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
- jajo
- żółtko
- szczypta soli
- bułka tarta na blachę

Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyłożyć na blachę wytłuszczoną i wysypaną bułką tartą.

- około 60 dag czerwonych porzeczek
- 15 dag kaszy manny
- 7 białek
- 25 dag cukru pudru
- 3 dag mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder - cały czas ubijając. Do porzeczek dosypać mannę ( trzeba je obtoczyć) i takie wsypać do białek z resztą składników, po czym delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na poprzednie ciasto i razem piec około 90 min.

Podsumowując ..... Jeśli ktoś lubi porzeczki, to będzie zadowolony odnośnie smaku, bo jednak wyczuwa się dość mocno kwaskowatość. Moje kubki smakowe tolerują bardziej słodkie ciasta od tego, więc nie jest to coś, co mogę nazwać PYCHOTĄ. Ma fajny wygląd. Ogólnie - polecam.