28 lip 2018

Uczta dla zmysłów

Ciasto malinowe jest delikatne, lekkie, słodkie i efektowne. To prawdziwa uczta dla zmysłów. :))))



Ciasto;
6 żółtek utrzeć z 10 dag cukru, cukrem waniliowym i 15 dag miękkiej margaryny. Wymieszać z 20 dag mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na dwie blachy.
Ubijamy bezę z 6 białek i 25 dag cukru na sztywno. Wykładamy na dwa ciasta. Jedną bezę posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy oba ciasta po około 20 min. Jeśli nie chcemy płatków migdałowych rumienić, to nie dajemy na bezę przed pieczeniem, tylko posypujemy nimi gotowe ciasto.
Masa;
750 ml śmietany 30%
około 2 łyżki żelatyny - może być 1
3 opakowania bitej śmietany w proszku
2 łyżki cukru pudru - jak ktoś woli słodsze, to więcej
Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietaną w proszku, a pod koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szkl wody.
Dodatkowo;
około 40 dag malin
2 galaretki malinowe
Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody. Maliny zmiksować. Do wystudzonej galaretki włożyć maliny.

Na wystudzone ciasto (to bez migdałów) dajemy połowę masy, na to dajemy tężejącą galaretkę i znów masę, a na to - ciasto z migdałami.

Smacznego!

Brak komentarzy: