12 lis 2018

Pychota z jabłkami

Ciasto jest trochę pracochłonne ale jak już przebrnie się przez przygotowanie jabłek, to szybko się robi. Warte zachodu, bo jest naprawdę pyszne!


Składniki:
- 1 kg jabłek
- 1 margaryna
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
- 1 szkl mąki
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 budynie śmietankowe
- 1 litr mleka
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Porządnie odcisnąć sok.
Margarynę utrzeć na puch z 1 szkl cukru i z żółtkami. Ucierając wsypywać mąki i proszek. Osobno ubić pianę z białek  z 1/2 szkl cukru. Połączyć pianę z ciastem. Na blachę z pergaminem wyłożyć 3/4 ciasta. Na to dać odciśnięte jabłka. Teraz trzeba ugotować budyń z 3 torebek na litrze mleka. Można budyń dosłodzić według upodobania. Gorący budyń wylać na jabłka. Na ten gorący budyń, rozsmarować resztę ciasta. UWAGA! Nie panikować, jak ciasto rozsmarowane na wierzchu będzie się topić. Tak ma być! Piec w temp 180 ° C przez 50 min.

Brak komentarzy: