21 lut 2022

Przyprawa do zup

 - 7 dużych marchwi

- 7 dużych pietruszek

- 3 duże pory

- 1 duży seler

- 1 seler naciowy

- główka czosnku

- 6 dużych cebul

- 2 pęczki pietruszki

- sól 5 łyżek

- cukier 2 łyżki

- papryka w proszku 1 łyżka

- pieprz 1 łyżeczka

Jarzyny zetrzeć na średnich oczkach ( te, które się da ), a resztę drobno pokroić. Wyłożyć cienką warstwę na pergamin i suszyć w 60 stopni z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach - żeby para wychodziła. Co jakiś czas trzeba jarzyny pomieszać, aby równomiernie się suszyły. Wysuszone łatwo zmiażdżyć na drobno. Można też zmielić w młynku.

 Sól, cukier, paprykę i pieprz dodać do wysuszonego i ostudzonego. 

Z tego przepisu wychodzi dużo, ale można część zamrozić. Można też składniki modyfikować...Co kto lubi :)




Brak komentarzy: