- 7 dużych marchwi
- 7 dużych pietruszek
- 3 duże pory
- 1 duży seler
- 1 seler naciowy
- główka czosnku
- 6 dużych cebul
- 2 pęczki pietruszki
- sól 5 łyżek
- cukier 2 łyżki
- papryka w proszku 1 łyżka
- pieprz 1 łyżeczka
Jarzyny zetrzeć na średnich oczkach ( te, które się da ), a resztę drobno pokroić. Wyłożyć cienką warstwę na pergamin i suszyć w 60 stopni z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach - żeby para wychodziła. Co jakiś czas trzeba jarzyny pomieszać, aby równomiernie się suszyły. Wysuszone łatwo zmiażdżyć na drobno. Można też zmielić w młynku.
Sól, cukier, paprykę i pieprz dodać do wysuszonego i ostudzonego.
Z tego przepisu wychodzi dużo, ale można część zamrozić. Można też składniki modyfikować...Co kto lubi :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz