- 250 g gotowanych i zgniecionych praską ziemniaków
- 250 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 450 g mąki
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajo
Miód wlać do garnka, lekko podgrzać i wsypać cukier, aby się nieco rozpuścił. Uważać, aby się nie skarmelizował ! Dodać masło i zgniecione ziemniaki. Wszystko zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodać mąkę, przyprawę, sodę, jajo, kakao i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać foremką. Piec na blaszce z pergaminem 160° C około 10 min.
UWAGA!
Jakby kogoś podkusiło i chciał ominąć miksowanie, to będzie miał ciastka z kawałkami karmelu, ponieważ zawsze jakieś twarde okruchy zostają.
Smacznego :)
Kwiaty na balkonie:
Na polu mam jarmuż z zeszłego roku i jeden krzaczek zaczął kwitnąć.
Teraz, po tych deszczach, nie wiem jaka jest sytuacja na polu. Podlane jest, to na pewno, tylko czy znów w drugą stronę nie szkodzi? Susza niedobra, za dużo deszczu na polach uprawnych też nie jest dobrze. Wszędzie potrzebny jest umiar :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz