Znajdziecie tu głównie prace szydełkowe i na drutach, fotorelacje ze spacerów i upraw warzyw, przepisy ciast i ciasteczek.
21 cze 2020
Z truskawkami
Przepis pochodzi z książki: 173 SPECJAŁY SIOSTRY ANASTAZJI
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku
- cukier waniliowy
Zrobić biszkopt zachowując kolejność wykonywania. Piec w 180° C.
Masa:
- 1/2 słodkiego mleka
- 1 kostka masła
- 2 budynie śmietankowe
- cukier waniliowy
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie, Resztę mleka zagotować z cukrami. Wlać roztrzepany budyń i ugotować. Kostkę masła utrzeć, dodając wystudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa truskawkowa:
- 1 litr zmiksowanych truskawek ( świeżych lub mrożonych) - ja miałam mrożone
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę. Na wierzch można wylać galaretkę o dowolnym smaku. Ja pominęłam tę czynność.
UWAGA:
Jeśli chcecie mieć twardszą polewę truskawkową, to dodatkowo można dać 1 łyżkę żelatyny do truskawek. Ja tak zrobiłam.
Ciasto jest smaczne i miękkie. Polecam :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz