22 lis 2020

Jabłkowo orzechowy

 Mam sporo ulubionych ciast, które często powracają na stół, ale najczęściej robię ciasta z nowych, nie sprawdzonych przeze mnie przepisów, w poszukiwaniu nowych smaków. Takim ciekawym smakiem jest to ciasto: 


Połączenie biszkoptu orzechowego, jabłek, masy i ciasta drożdżowego, to coś, co daje przyjemność kubkom smakowym.

Przepis pochodzi z książki: PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI 100 NOWYCH CIAST.

Ciasto jabłkowe

- 1 kg jabłek ( u mnie szara reneta)

- 4 żółtka

- 15 dag margaryny

- 30 dag mąki pszennej

- 1 łyżka cukru pudru

- 4 dag drożdży

- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki cynamonu

- 1-2 łyżki bułki tartej

- szczypta soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem. Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże. Zarobić ciasto i podzielić na 2 części. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę ( u mnie 20x35), rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka ( ja odcisnęłam nadmiar soku), posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta ( najlepiej rozwałkować na kształt blachy). Upiec.

Biszkopty orzechowe:

Przepis podam na jedno ciasto, ale trzeba upiec DWA.

- 4 jaja

- 4 łyżki zmielonych orzechów

- 3 łyżki bułki tartej

- 4 łyżki cukru kryształu

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1/2 łyżeczki proszku

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać, dodać żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180°C około 30 min.

Masa:

- 1/2 litra mleka

- 2 budynie śmietankowe

- 25 dag masła

- cukier puder o maku

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać wystudzony budyń.

Przełożenie ciasta:

Biszkopt orzechowy -  połowa masy - ciasto jabłkowe - druga połowa masy - biszkopt orzechowy - polewa i na wierzch może być kokos. 

Ciasto jest pyszne, lekkie i mało słodkie.

Polecam:)




Brak komentarzy: