30 sty 2022

Ciasto z masą serową

 Postanowiłam dziś dodać dwa przepisy, żeby znów nie być, aż tak bardzo w tyle z postami. Co prawda, to mam na komputerze kilka roboczych wpisów, jednak muszę je dopracować. 

Oto drugi smakołyk z serem:


Ciasto I:

- 5 jaj

- 3/4 szkl cukru

- 1 szkl mąki

- 1 łyżeczka proszku

Zachować kolejność wykonywania ciasta jak w biszkopcie. Wylać na blachę z pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni - 30min.

Ciasto II:

- 4 jaja

- 1/2 szkl cukru

- 1/2 szkl mąki

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżeczka proszku

Wykonać tak samo jak wyżej.

Masa budyniowa:

- 4 szkl mleka

- 4 budynie waniliowe

- 1 łyżka kakao

- 500 g margaryny

- 2 łyżki cukru

Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budynie, wlać na gotujące się mleko, mieszać do zgęstnienia. Margarynę utrzeć dodając ostudzony budyń.

Masa serowa:

- 500g serka homogenizowanego

- 2 galaretki cytrynowe

- 1 łyżka żelatyny

Galaretkę z żelatyną rozpuścić w 1 i 1/2 szkl wrzącej wody, przestudzić i połączyć z serkami.

Dodatkowo:

- 1 puszka ananasa

Przełożenie ciasta:

Na jasny biszkopt dać masę budyniową. Ciasto brązowe kroimy w paski i te paski układamy w odstępach na masie budyniowej (czyli wyjdzie połowa pasków na tej części). W te odstępy dajemy masę serową, a na tę masę dajemy kawałki ananasa.

Kolejna warstwa wygląda tak samo, z tą różnicą, że na pasek biszkoptu przygodzi masa serowa, a na wcześniejszą masę wchodzi biszkopt. W tej części nie dajemy ananasa.

Żeby ładnie zakończyć ciasto, możemy dać ubitą śmietanę z żelatyną albo.....

Masa różowa:

- 2 śmietany 30% ( każda po 200g)

- 1 galaretka różowa

- 1 śmietana w proszku

- 1 łyżka żelatyny

Żelatynę rozpuścić z galaretką w ...około 1/2  szkl wrzącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę ubić z tą w proszku, dodać galaretkę, wymieszać i polać ciasto.

Smacznego :)

Pracochłonne ale pyszne. Polecam :)

A na dokładkę zdjęcie z ciastek, których wygląd odpatrzyłam gdzieś z internetu. Ciastka wyglądają pięknie. Robiłam je z własnego przepisu na ciastka kruche. Smak nie był powalający, za to wygląd - TAK :)



Brak komentarzy: