Ciasto:
- 12 dag mąki
- 6 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim spód tortownicy. Tortownica średniej wielkości, wyłożona pergaminem. Ciasto na blaszce przekłuć w kilku miejscach widelcem. Piec około 20 min w 200 stopni. Wystudzić.
Masa serowa:
- 50 dag białego sera
- 12 dag cukru ( daję na ''oko' 'więcej bo lubię słodkie)
- trochę soku z cytryny
- 3 łyżki żelatyny
- 1 większa puszka gruszek w syropie
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Do niej dolać 1/2 szklanki syropu z gruszek. Ser z cukrem i cytryną zmiksować na gadką masę blenderem albo mikserem z nożem do ''truskawek'', dorzucić kilka kawałków gruszek i ponownie zmiksować. Do gotowej masy przelać syrop z żelatyną i wymieszać wkrętkami do ubijania piany.
Na wystudzone ciasto wyłożyć pozostałe gruszki. Na gruszki dać serową masę i wstawić do schłodzenia.
Pianka:
- 2 śmietany 30% ( każda po 200g)
- 1 śmietana w proszku
- cukier puder - tyle ile ktoś lubi
- 4 kopiate łyżki galaretki - u mnie malinowa
Galaretki rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody i przestudzić.
Śmietany ubić razem z tą w proszku, dodać puder ciągle ubijając. Wlać chłodną galaretkę. Wymieszać. Wylać na masę serową. Schłodzić.
Smacznego :)
Ciasto jest pyszne, delikatne i efektowne :) Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz